Pirot de Žaneiro

Bez autora
Jan 23 2012

Samostalni policijski inspektor u Odeljenju Saobraćajne policije u Pirotu Miljan Kostić pobednik je ovogodišnjeg drugog svetskog prvenstva u pravljenju peglane kobasice održanom u Pirotu, pod sloganom „Pirot de Žaneiro". Kostiću je, po odluci stručnog žirija i publike, pripalo „Majstorsko pismo" koje mu je u jednom pirotskom restoranu uručio autor televizijske emisije Paklena kuhinja Saša Mišić.[]Drugo mesto na svetskom prvenstvu u pravljenju peglanih kobasica pripalo je Predragu Petroviću i ekipi „Gazela", a treća nagrada stručnog žirija pripala je Ivici Tričkoviću i ekipi „Kasarinac".

Pirot de ŽaneiroPod sloganom „Pirot de Žaneiro“, u Pirotu je održano drugo Svetsko prvenstvo u pravljenju pirotske peglane kobasice. Među 35 takmičara najbolji u pravljenju delikatesnog proizvoda za koji mnogi veruju da je afrodizijak bio je Miljan Kostić.

Samostalni policijski inspektor u Odeljenju Saobraćajne policije u Pirotu Miljan Kostić pobednik je ovogodišnjeg drugog svetskog prvenstva u pravljenju peglane kobasice održanom u Pirotu, pod sloganom „Pirot de Žaneiro".

Kostiću je, po odluci stručnog žirija i publike, pripalo „Majstorsko pismo" koje mu je u jednom pirotskom restoranu uručio autor televizijske emisije Paklena kuhinja Saša Mišić.

„Nema tajnog sastojka za pravljenje peglane kobasice. Treba da se odabere kvalitetno meso. Ove godine sam peglanu kobasicu pravio od goveđeg, ovčijeg, kozjeg i magarećeg mesa. Pravim ih već 12 godina po recepturi dede i oca", objasnio je Kostić.

Drugo mesto na svetskom prvenstvu u pravljenju peglanih kobasica pripalo je Predragu Petroviću i ekipi „Gazela", a treća nagrada stručnog žirija pripala je Ivici Tričkoviću i ekipi „Kasarinac".

Predsednik Organizacionog odbora manifestacije, hirurg u pirotskoj bolnici Aleksandar Lilić, potvrdio je da je na takmičenju učestvovalo 35 proizvođača peglane kobasice i da je interesovanje bilo veliko.

„Svetsko prvenstvo je opravdalo svoj naziv, zato što su tu prijatelji proizvođači suhomesnatih proizvoda iz Bugarske, a imamo goste iz Italije, Francuske, Grčke, Bugarske, Hrvatske...", rekao je Lilić i dodao da se već sada razmišlja da se u 2013. godini obezbedi veći prostor za održavanje manifestacije.

Predsednik stručnog žirija, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Branislav Zlatković, rekao je da je konkurencija bila velika. Na manifestaciji je nastupio i džez-etno-latino bend Jovana Maljokovića.

Peglana kobasica se pravi tokom zime i to od kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća. Suši se na promaji na tavanu i svaki dan pegla flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice. Mnogi ih smatraju i afrodizijakom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik